Je bent wat je eet… of zoiets

Afgelopen week merkte ik weer eens dat ik een master ben in uitstellen. Zowel vroeger tijdens mijn studie als op dit moment bij huis-tuin-en-keuken dingen. Ik had me voorgenomen een lunch te maken voor de dag erna, maar heb het uitgesteld tot het niet meer uit te stellen was. Dit met gevolg dat mijn nachtrust direct met een uur gereduceerd was. Vervolgens in bed liggen balen dat ik er zo laat in lig en beginnen nadenken over waarom ik zulk uitstelgedrag toelaat. Ik kwam er achter dat ik een haat-liefde-verhouding heb met koken. Ik kan er heel erg van genieten, maar het kan me ook enorm tegenstaan. In het weekend geniet ik van kokkerellen. Ik schenk mezelf lekker een glaasje wijn in en klus wat lekkere hapjes in elkaar. Dat gaat voor mij zo gepaard met gezelligheid en genieten, terwijl ik het doordeweeks eerder zie als een noodzakelijk kwaad. En ja, zo is er weer een nieuw onderwerp voor mijn blog geboren.

Het begint al bij boodschappen doen, niet mijn ding.. Mijn vriend heeft daar gelukkig minder problemen mee en dus mag ik een boodschappenlijstje door appen waarmee hij naar de winkel gaat. We hebben het onszelf al erg gemakkelijk gemaakt met het aanschaffen van een ‘Hello Fresh’ foodbox; niet nadenken over wat gaan we eten en wie de boodschappen doet. Hoewel mijn mening over Hello Fresh uiteenlopend is, wint het gemak het van de wat agressieve marketing waar ik niet achter sta.
Uiteraard bestaat mijn leven niet uit elke dag 3 maaltijden van Hello Fresh en komt het soms aan op mijn (gebrek aan) inspiratie.
Bizar dat ik als klein kind niet kon ophouden met fantaseren, zo was ik geadopteerd en was ik eigenlijk een prinses. Mijn echte ouders wilden dat ik op zou groeien bij ‘normale’ mensen. Ik ging zo op in mijn eigen fantasie dat ik er zelf in ging geloven. Tegenwoordig lukt het me maar amper om te beslissen wat ik die dag op mijn boterham smeer.

Ik streef een zo gezond mogelijk leven na. Dat ik daar af en toe in faal is helaas een feit. Doordeweeks op mijn eten letten en weinig tot geen alcohol drinken is eigenlijk geen probleem, totdat het weekend begint. Het lijkt wel dat ik de hele week in 2 avonden moet compenseren. Alles kan en mag, want het is weekend en weekend moet je vieren.
Gelukkig worden we wel geholpen door talloze BN’ers* en BV’s** die gezonde recepten online posten, kookboeken verkopen en heel West-Europa massaal koolhydraatvrij of, als je geluk hebt, koolhydraatarm laten eten. Nu, dit klinkt vrij sarcastisch, maar ik meen het, ik ben blij met al die kookboeken en gezonde recepten die me worden aangereikt. Wat ik frustrerend vind is dat je je bijna schuldig gaat voelen als je eens boterhammen eet als lunch. De lessen die me gelezen zijn door de kookboeken om voorzichtig te zijn met koolhydraten als brood, pasta en rijst spoken dan natuurlijk door mijn hoofd.

Toch breid ook ik graag mijn kookboeken uit. Ik vraag me wel af wie het ooit gepresteerd heeft om alle recepten uit zo’n boek te maken. Ik probeer vaak een aantal recepten, maar blijf hangen bij diegene die me hebben gesmaakt met als resultaat dat ik de overigen niet meer uitprobeer. Luiigheid? Ongetwijfeld, maar het heeft ook te maken met het feit dat er vaak onmogelijke zaken in zo’n boek staan. Zo heb ik een kookboek waar, tussen de recepten door, een verhaal over de wilde forel geschreven staat. Een verhaal met eigenlijk als conclusie dat de wilde forel bijna niet meer vindbaar is. Tevens was het ook geen goed idee om deze in de supermarkt te kopen, want die forel is gekweekt en dus smaakloos. Allemaal leuk en aardig, maar vervolgens staan er talloze recepten waarin ik wilde forel nodig heb, ik haak af.

Koken, eten en dat alles zo gezond mogelijk, het is tegenwoordig zo’n hot topic dat je er niet meer niet over na kunt denken. Ik zal er altijd door geboeid blijven en ga er in mee in die mate dat het voor mezelf leuk blijft. Je bent namelijk wat je eet, tja… ik schenk mezelf nog een gin & tonic in en graai ook nog eens lekker in mijn schaaltje met chips! Cheers :)!!

* Bekende Nederlanders
** Bekende Vlamingen

lastsupper_ml9-800x800

PS. Benieuwd naar hetgeen ik toch nog gemaakt heb als lunch? Zie hier het recept:

Ingrediënten
Botersla, kikkererwten, rode ui, peterselie, pompoen, gedroogde tijm, cherrytomaatjes (rood, geel, oranje, it’s your party), gerookte kip en sesamolie

To do
Pompoen in stukken snijden en mengen met olie en gedroogde tijm, 25 minuten op 220°C bakken. Kikkererwten zonder olie roosteren in een pan tot ze beginnen te verkleuren. Rode ui in olie bakken en vervolgens alles wat gebakken is laten afkoelen.
Cherrytomaatjes halveren, peterselie en gerookte kip fijn snijden. Alles in een bakje en met sesamolie besprenkelen. Lekker koud en warm! Bon appetit!

IMG_0055

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s