#StartEarly

De afgelopen jaren komt er steeds meer aandacht voor de gelijkheid tussen man en vrouw. Waar er in de afgelopen eeuw al verschillende revoluties hebben plaatsgevonden, blijft de strijd om gelijke behandeling nog steeds actief. Met als hoogtepunt de #MeToo campagne van 2017, waarin steeds meer vrouwen zich durfden uit te spreken over wat hen was overkomen. Het is eigenlijk erg dat deze discussies en acties nog steeds actueel zijn in 2020. Het zou al een vanzelfsprekendheid moeten zijn.. Anyway, ik kan natuurlijk niet anders dan pro zijn voor dit soort initiatieven. Why shouldn’t I? Ik ben ook een vrouw, dus het belangt ook mij aan.

Dat er in het Westen steeds meer gelijkheid is, is denk ik niet te ontkennen. Er zijn steeds minder traditionele koppels waarin de vrouw enkel het huishouden doet en voor de kinderen zorgt. En als dit er is, dan heb ik het idee dat dit meer in wederzijds overleg is gegaan in plaats van dat dit gegroeid is vanuit een traditioneel rollenpatroon.
Een mama- en papadag is een mooi voorbeeld van hoe man en vrouw beiden hun verantwoordelijkheid nemen voor het opvoeden van de kids. Al voel ik hier ook ongelijkheid. Mannen worden geprezen wanneer zij een werkdag per week opgeven, bij vrouwen wordt het raar bevonden als zij dit niet doen.
‘Je moet moeder zijn alsof je niet werkt, je moet werken alsof je geen moeder bent’, was een quote van Omdenken die ik laatst las. Treffend in mijn ogen, en dan heb ik geluk dat mijn werkgever helemaal meegaat in het optimaliseren van de work-life balance en begrijpt dat quality time met kinderen net zo belangrijk is als een mooie carriere. Dit gaat samen, je moet wel geluk hebben dat je ondersteuning krijgt vanuit je gezin om aan een carriere te werken en vanuit je werkgever om de ruimte te krijgen die je voor je gezin nodig hebt. Wat dat betreft mag ik op beide fronten niet klagen! Lucky me :)!
Ik krijg de vraag nog wel eens of 4 dagen werken niet veel is, heb je dan nog het gevoel dat je genoeg tijd met je kind kunt doorbrengen? Ja hoor, ik vind deze combinatie fan-tas-tisch! Seriously, 5 dagen continu bezig zijn met de opvoeding, het huishouden, boodschappen doen etc, not really my cup of tea.
Ik vind het zijn van een fulltime huisvrouw ook totaal onderschat nu dat ik zelf een kind heb en dat is er dan ook nog maar 1! To be completely honest with you, voordat ik moeder was dacht ik ook wel eens, zo lekker zeg zij is thuis voor de kinderen en hoeft verder niet echt iets te doen. I’m so sorry for thinking that! Na mijn vrije dag op woensdag ben ik gelukkig dat ik weer kan gaan werken. Het geven van genoeg entertainment gedurende 1 dag is soms al een uitdaging. Na voor de 100ste keer ‘de wielen van de bus gaan rond en rond’ te horen weet ik inmiddels wel dat ze rondgaan. De woensdag is echt heerlijk, ik geniet voor 100% van mijn zoon, maar het is heerlijk omdat het 1 dag is. Vijf dagen per week enkel en alleen moeder zijn maakt mij geen leukere moeder, ik vrees zelfs integendeel.

Als we echt willen dat er 100% gelijkheid is zullen we dit onze kinderen al van jongs af aan moeten leren en ja, daar gaat het dus al fout. De kinderliedjes die afgespeeld worden leren al van begin af aan dat de man op 1 staat en dat daarna de rest komt. Ik wil jullie allemaal uitnodigen om het lied ‘In Holland staat een huis’ kritisch te beluisteren. De opbouw is sowieso al verkeerd door te beginnen met ‘In dat huis daar woont een man’, hoezo alleen een man? Vrouwen betalen ook gewoon mee aan de hypotheek. Maar goed, het wordt nog erger. Nadat bovenstaande zin 5 keer gezongen is gaan we door naar ‘En die man die kiest een vrouw’, wederom wordt dit in alle vrolijkheid 5 keer herhaald. Seriously? Die man die kiest een vrouw???!!! Willen we onze jongste generatie aanleren dat je als man een vrouw mag kiezen en dat je als vrouw met een beetje geluk gekozen wordt?
We zijn nog niet klaar hoor, nee ook het liedje ‘Schaapje, schaapje, heb je witte wol’, slaat behoorlijk de plank mis in het aanleren van de juiste kijk op de gelijkheid tussen man en vrouw. De man is hier de baas van de schaapjes, dat de vrouw de baas kan zijn is hier niet aan de orde. Daarnaast wordt de man ook nog eens meester genoemd, om het nog net dat tikkeltje meer superieur te maken.
Hoe schattig, vrolijk en onschuldig de liedjes ook gezongen worden, de boodschap is bedroevend.
Ik heb deze week mijn zoon nog voorgelezen waarin letterlijk en ik citeer, de volgende tekst staat: ‘Mama, papa, spelen jullie met me mee? Tip de muis komt net thuis van de kleuterschool, maar hij is helemaal niet moe. Papa heeft de hele dag gewerkt en hij wil graag rustig de krant lezen. Mama heeft net gedaan met poetsen en begint het avondeten klaar te maken’. Hahaha, ik schiet er zelf van in de lach. Mijn vriend keek me al bijna geschrokken aan toen ik het voorlas en ik wijs mijn zoon erop dat dit boek niet meer up to date is ;)!

Ik voel een nieuwe revolutie aankomen, iets met #StartEarly om te voorkomen dat de jongste generatie deze misverstanden nog aanleert. Lieve vrouwen, blijf doen wat jullie doen, jullie doen het goed. Lieve mannen, blijf ons ondersteunen en profiteer uit de gelijkheid van man en vrouw! Ook wij willen best eens een etentje betalen, maar morgenvroeg zijn de kinderen even van jou ;).

Lieve liefde van mijn leven en vader van onze allermooiste zoon, ik ben zo blij met hoe jij mij ondersteunt! I love you so much!

Allerliefste zoon, you are my everything! Ik geniet zo van jouw lieve snoetje, pittige karaktertje en stralende oogjes. Ik geniet ervan jouw moeder te mogen zijn! Ik heb meer liefde voor jou dan ik je kan vertellen.

Lieve creche, you are my saint!

X I.L.

5 reacties Voeg uw reactie toe

 1. mechelies van schendel schreef:

  Zo is het maar net Iris! Mooi stukje!

  Geliked door 1 persoon

 2. Anke Bielen schreef:

  Zo blij om weer iets van jou te lezen!! En weer op dezelfde leuke, maar kritische manier! Heerlijk veel waarheid!

  Geliked door 1 persoon

 3. Jana schreef:

  Ik heb er van genoten dit te lezen! Heel mooi geschreven! Misschien moeten we samen eens wat nieuwe kinderliedjes verzinnen?? 😁

  Geliked door 1 persoon

  1. Iris L. schreef:

   Dankjewel!! Hahaha jaaa gaan we doen :D, denk dat wij daar wel goed in zijn 😉

   Like

 4. Ann schreef:

  Mooi, puur…Iris! Love it!!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s